Filsystemer i datalagringsenheter på Mac og Windows maskiner

Hvilket filsystem er best for ditt bruk?

Visste du at harddisker/SSD-er og USB-minnepenner og andre lagringsenheter for eksempel SD-brikker som du bruker i kameraer og lydopptakere trenger å formatteres med rett filsystem for at du skal få brukt dem til det du vil?
 

Så fort du har satt inn en minnepinne eller en SD-brikke eller en USB-harddisk i maskinen din kan du formattere den men husk at DET SLETTER ALLE DATA så ikke gjør det med lagringsenhet du har data på som du skal ta vare på.

Når du velger utforsker og høyreklikker på symbolet for lagringsenheten og velger Format så vil de alternativene som Windows kan bruke på denne enheten dukke opp for eksempel NTFS, Fat32 eller exFAT.

Da er det viktig å velge rett filsystem som gir deg det du trenger av funksjonalitet:

  • Fat32 er et litt eldre filsystem som har maksimumsbegrensning på størrelsen på disken/partisjonen på 32 GB. (Kan utvides ved bruk av spesialprogrammer). Den har også en maksstørrelse på filer som skal ligge på denne disken/brikka på 4GB på hver fil. Sa dette filsystemet brukes ikke på større disker eller for store datafiler, men er vanlig på SD-brikker 
    og noen USB-minnepenner.
    Men hvis du formatterer en SD-brikke i en lydopptaker eller et kamera så er det vanlig at du da ender opp med en Fat32 filsystem på din minnebrikke. Husk da at hvis video-fila eller lydfila er større enn 4GB så får du problemer. På mange lydopptagere eller video-opptagere så kutter maskinen opptaket ved 4GB og fortsetter på en ny fil derfra.
  • NTFS er Windows foretrukne filsystem og det fungerer på alle disker nesten uansett størrelse og har nesten ingen feil. Ulempen er at Mac-maskiner ikke kan skrive til disse diskene, men hvis du bare skal bruke lagringsenheten på en Windows maskin kan og bør du velge NTFS.
    I NTFS er det nesten ingen begrensninger på størrelse på disken, på størrelse på partisjonen (oppdeling av disker i lagringsenheter) og nesten ingen begrensning på størrelsen på filene som du skal ha på denne disken.
  • exFAT Er det siste og nyeste filsystemet og det har som NTFS få begrensninger på størrelsen på lagringsenheten eller disken og det er et filsystem som kan leses og skrives til av både Windows maskiner og Apple maskiner.

Men det har noen leie ulemper med for eksempel å få en del diskfeil når filene blir store eller filene blir mange og det er mange kataloger og underkataloger. exFat anbefales bare på disker som må brukes både på Mac maskiner og Windows maskiner. Ellers anbefales NTFS på store disker på Windows maskiner.

 

Øyvind Michelsen, mai 2019

 

 

 

Skrevet av

oyvindmichelsen

Vocal tenor singer from Norway