Ikke kast maskiner i søpla – noen kan gjenskape slettede data på disk.

Ikke kast ødelagte datamaskiner i søpla eller gjenvinning. 
Noen kan finne maskinene og ta ut data du tror du har slettet. Du bør i det minste bruke butikkenes returbokser og så får vi håpe butikkene er til å stole på. 
Data på en mac eller pc som er slettet ved vanlig slettefunksjon er ikke slettet men det er bare innholdsfortegnelsen til dataene som er slettet. Dataene ligger fremdeles på maskinens lagringsdisk selv om vi har valgt å slette dem. 

Jeg slettet dataene på min harddisk/ssd og så gikk jeg inn med et av de mange verktøy som kan gjenskape slettede data og da fikk jeg opp alternative om å gjenskape titusener av slettede datafiler og lyktes med å gjenskape mange av dem. Jeg bruket gratisverktøyet fra Minitool Data Recovery free, men det finnes hundrevis av andre alternativer. 
Se her hva jeg fant av data på min disk som var slettet og som jeg kunne gjenskape:

Skal du selge din maskin så er alternativet: Resett til fabrikksinnstillinger eller lignende et alternativ. 

Mac-maskiner har et diskverktøy som kan slette og overskrive så mange ganger at det skal være sikret mot gjenskapning så har du en Mac-maskin så bruk diskverktøyet der og koble opp disken på maskinen du skal selge der og formatter den sikkert slik:
Velg: Slett disk i Mac sitt Diskverktøy.

Velg så alternativet i slettevinduet: Sikkerhetsvalg.

Det finnes hundrevis av separate diskverktøyer for PC og Mac som kan gjøre det samme.
Dette er nødvendig for disker som skal gjenbrukes av fremmede. Skal du kaste disken er det enklest å bare knuse den med en hammer. Da blir den ubrukelig. og ingen kan komme inn på den noe mer.

Se mer om meg her:
Øyvind Michelsen | Facebook

Er det mulig å oppgradere min gamle Mac eller Windows PC?

Du kan lett finne ut hva som er mulig å oppgradere eller reparere på din gamle Mac eller PC. 
Ikke alle maskiner er reparerbare mens mange er det helt eller delvis. 
Først trenger du å skrive ned maskinnavn og typebetegnelse. Det finner du ofte på et skilt under eller bak på maskinen. Så søker du på søkesiden til dette firmaet som jeg linker til under her og så finner du ut hva som er mulig på din maskin og hvilke deler som trengs. Så er det bare å gjøre det selv eller å finne noen som kan gjøre det for deg. 
https://upgradeable.com.au